Gestaltning av kustskydd i Karlskrona

Hur kan vi skydda kustnära städer utan att förvanska kulturmiljön? I det här projektet undersökte vi (2023) hur ett kustskydd kan se ut, som tar hänsyn till Karlskronas unika kulturmiljö.

Framsidan till rapporten "Gestaltning av kustskydd i världsarvet Örlogsstaden Karlskrona", framtagen av Tengbom, Natour, DHI och Blekinge museum i december 2023.
Bild: Tengbom

Världsarven i Blekinge, Kalmar och Gotlands län är hotade av översvämningsrisk från havet. Staten har åtagit sig att skydda, vårda och bevara världsarven. I dagsläget saknas underlag till hur kulturarv som ligger mycket nära havet kan skyddas mot havsnivåhöjningen utan att förvanskas och utan att deras unika kulturvärden (Outstanding universal values) skadas eller minskas.

I Örlogsstaden Karlskrona bedöms havet kunna stiga med drygt en meter till år 2100 jämfört med idag. Världsarvet består främst av flera öar, inklusive centrala Karlskrona stad. Området har enligt MSB och SGI betydande översvämningsrisk. Det finns därför ett behov redan idag börja planera hur staden ska skyddas.

Ett kustskydd behöver ta hänsyn till kulturmiljön, för att undvika att den tar skada. Samtidigt finns många intressen som behöver beaktas, med pågående hamnverksamheter som är beroende av kontinuerlig tillgänglighet till vattnet.

Projektet hade därför fyra delmål:

  • Att bättre förstå hur levande kulturmiljöer kan anpassas till havsnivåhöjningen,
  • Att gestalta hur ett kustskydd av Karlskrona skulle kunna se ut, som tar hänsyn till dynamiken i havsnivåhöjningen över tid och de intressekonflikter som finns i området,
  • Att bidra till en dialog kring hur översvämningsrisken i kuststäder ska hanteras,
  • Att skapa engagemang och kunskap om världsarvets behov av klimatanpassning och möjliga vägar framåt.

Genom att visualisera hur ett skydd av staden skulle kunna se ut ville vi engagera berörda intressenter. Gestaltningen blir ett sätt att skapa förståelse för vad havsnivåhöjningen innebär för kuststäder, inte bara Karlskrona.

Fyra rollups med bilder och text om gestaltningsprojektets resultat.

Projektet tog också fram en rollup-utställning med gestaltningsförslagen.

För att låna utställningen, kontakta
Sanna Dufbäck Fornander